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Questions and Responses 

 
 

 
Question:  Does the Power Marketing Initiative (PMI) apply to Parker-Davis?  
 
Answer: Yes.  Western published its final decision to apply the Power Marketing Initiative 

to the Parker-Davis Project in the May 5, 2003 Federal Register Notice (68 FR 
23709). 

 
 
Question: Are Native American Tribes considered to be preference entities?   
 
Answer: Yes, federally recognized Native American Tribes are considered to be 

preference entities. 
 
 
Question: Regarding withdrawable and non-withdrawable power, can an applicant apply 

just for withdrawable power? 
 
Answer: Comments to this effect may be made in the “Other Information” section of the 

application form and/or as a part of the comments submitted in this public 
process. 

 
 
Question: Are there additional restrictions on the use of withdrawable power?  
 
Answer: Withdrawable power can be used in accordance with the same terms and 

conditions that apply to non-withdrawable power, with the proviso that, upon 2 
years notice, this power could be withdrawn for Federal Reclamation project use 
or for irrigation pumping on certain Indian lands. 

 
 
 
Question: Concerning the Order of Priority, does Western anticipate that there will be at 

least 17 entities in the first priority group?   
 
Answer: Over the past few years, Western has received unsolicited letters of interest in an 

allocation of Parker-Davis Project power from over 50 entities.  However, it is 
not known at this time how many of these entities will apply or whether or not 
they will qualify for an allocation. 

 
 
Question: Contractors will pay in advance – how much do you pay up front and would it be 

for the entire 20-year period?   



 
Answer: Contractors will be required to pay in advance for their Firm Electric Service on 

a month-ahead basis.  The Firm Electric Service contracts containing this 
provision for payment in advance will be effective from October 1, 2008 through 
September 30, 2028.  

 
 
Question: Contractors will pay in advance – will there be a monthly or annual true-up? 
 
Answer: The Parker-Davis Project Firm Electric Service contract is a take-or-pay contract.  

Each contractor is expected to schedule their full monthly energy allocation each 
month.  Each contractor will be billed on that allocation and receive credit for 
funds advanced.  As a result, there is no need for a true-up.  

 
 
Question: Reimbursement of undepreciated replacement advances.   How will this work 

and how significant will this amount be for new contractors?  
 
Answer: The provisions for calculating the amount of undepreciated replacement 

advances to be reimbursed to existing contractors are contained in section 15.7 of 
Western’s Advancement of Funds contract (98-DSR-10870).  The contract states 
that Western will collect payments from new contractors over a period not to 
exceed five years until the obligation has been satisfied.  The collection will 
begin 120 days after the effective date of the contract that carries out the 
withdrawal or reallocation of power.  Western will then pay the contractors that 
advanced the funds in five annual payments, beginning on the first anniversary of 
the withdrawal or reallocation.  At this time, Western cannot determine what this 
amount will be for new contractors in 2008.  However, by keeping the reductions 
to existing customers down to a net reduction of less than 1%, Western has 
minimized the financial impact of this provision to new contractors. 

 
 
Question: The proposed criteria contains a requirement for utility status.  How can this 

status be achieved? 
 
Answer: Section 905.35 of Western’s Energy Planning and Management Program 

(EPAMP) regulation, 10 CFR § 905.35, requires entities that desire to purchase 
power from Western for resale to consumers to have utility status.  Utility Status 
is defined to mean that the entity has responsibility to meet load growth, has a 
distribution system, and is ready, willing, and able to purchase power from 
Western on a wholesale basis for resale to consumers.  Ready, willing, and able 
means that (1) the potential customer has the facilities needed for the receipt of 
power or has made the necessary arrangements for transmission and/or 
distribution service, (2) the potential customer’s power supply contract with third 
parties permit the delivery of Western’s power, and (3) metering, scheduling, and 
billing arrangements are in place. 

 
 
Question: What will be the power rates for 2008?   
 



Answer: Actual rates are determined through an annual public process.  The rates 
currently projected for 2008 are posted on Western’s website at 
www.wapa.gov/dsw/pwrmkt, under the “Parker-Davis Project Rate Adjustment 
Data” link.  The currently posted rates are subject to change on an annual basis 
and Western cannot determine at this time what the actual rates will be for 2008.   

 
 
Question: Do the rates found on the web site include the impact of the surcharge for the 

Basin Fund?   
 
Answer: No, the rate schedules posted on the web site do not currently include the 

surcharge.  (See below for an explanation of the surcharge.) 
 
 
Question: Is there an end to the surcharge applicable to the Parker-Davis Project? 
 
Answer: No.  The Colorado River Basin Project Act (Pub. L. 90-537, 82 Stat. 894) as 

amended by the Hoover Power Plant Act of 1984 (Pub. L. 98-381, 98 Stat. 1333) 
states:  

 
"Provided, however, That ... for the Parker-Davis project commencing on June 1, 
2005, and until the end of the repayment period for the Central Arizona project 
described in section 301(a) of this Act, the Secretary of Energy shall provide for 
surplus revenues by including the equivalent of 4 1/2 mills per kilowatthour in 
the rates charged to purchasers in Arizona for application to the purposes 
specified in subsection (f) of this section and by including the equivalent of 2 1/2 
mills per kilowatthour in the rates charged to purchasers in California and 
Nevada for application to the purposes of subsection (g) of this section as 
amended and supplemented: Provided further, That after the repayment period 
for said Central Arizona project, the equivalent of 2 1/2 mills per kilowatthour 
shall be included by the Secretary of Energy in the rates charged to purchasers in 
Arizona, California, and Nevada to provide revenues for application to the 
purposes of [salinity control]". 

 
 
Question: What is meant by “responsibility to meet load growth”?   How do you 

demonstrate load growth responsibility with multiple utilities involved?   
 
Answer: The expectation is that each utility has a service area and, within that service 

area, the utility has responsibility to accommodate any increase in load.   
 
 
Question: What is the difference between Slide #22 of the presentation (Ready, Willing, 

and Able) and Slide #23 (Utility Status)?   
 
Answer: Both slides contain the language of EPAMP.  Slide #22 describes the “Ready, 

Willing, and Able” requirement for end use applicants, as well as those 
applicants who intend to purchase Western power for resale to consumers.   

 
 
Question: Must cities have utility status to be eligible to receive an allocation? 



 
Answer: In the October 1, 2004 Federal Register Notice, Western proposed that 

“Qualified applicants that desire to purchase power from Western for resale to 
consumers, including cooperatives, municipalities, public utility districts, and 
public power districts must have utility status by October 1, 2005.”  

 
Western’s historic position has been that utility status is required for cities to be 
eligible to receive Western power under the preference clause.   

 
Comments on this or any other subject may be submitted as part of this public 
process. 

 
 
Question: Why is a one megawatt minimum allocation being proposed?   
 
Answer: A one megawatt minimum allocation allows Western to minimize the risk of 

scheduling in excess of the Contracted Rate of Delivery, and is a provision of the 
current P-DP marketing plan. 

 
 
Question: Is the one megawatt minimum allocation provision different than what was done 

in the recent Salt Lake City Area/Integrated Projects (SLCA/IP) remarketing 
effort?   

 
Answer: Yes.  Each region within Western has its own specific marketing plan. 
 
 
Question: How was the resource pool created?  
 
Answer: The process used by Western to create the resource pool is outlined in the May 5, 

2003 Federal Register Notice, and is available on the 
www.wapa.gov/dsw/pwrmkt web site. 

 
 
Question: Will there be a reduction to the allocations of existing customers?   
 
Answer: Yes, the final decision of the May 5, 2003 Federal Register Notice resulted in a 

net reduction to the allocations of existing customers of less than 1%.   
 
 
Question: Will potential new customers be afforded an opportunity to comment on the 

provisions of the power sales contract and the General Power Contract Provisions 
(or GPCPs)?  

 
Answer: Western will consider all comments that are submitted within the comment 

deadlines. 
 
 
Question: Is there a way to make potential customers aware of Section 12?  
 



Answer: Western’s external web site at www.wapa.gov/dsw/pwrmkt contains the current 
version of the Section 12 language, along with all customer comments received 
in this process and Western’s responses to those comments. 

 
 
Question: Is a copy of the proposed contract available on the web site?  If you are a 

potential new Western customer, can you tell what the contract would look like?  
 
Answer: A complete contract is not available on the web site.  However, Western will 

furnish both a copy of an existing Parker-Davis Project Firm Electric Service 
contract and a Parker-Davis Project Firm Electric Service contract extension 
amendment upon request. 

 
 
Question: The five-year notice is an EPAMP requirement.  Is this a different requirement 

than what is contained in Section 12 of the Firm Electric Service Amendments?  
 
Answer: Under EPAMP, Western has the right to adjust allocations in response to changes 

in hydrology and river operations upon at least 5 years notice to existing 
customers.  This is a different provision than the language of Section 12, which 
focuses more on changes in the status of customers as being the basis for an 
allocation adjustment. 

 
 
Question: What is the difference between the load served by a tribe and that served by a 

tribal utility?  Why are tribes asked to exclude non-tribal load from the load data 
in their applications? 

 
Answer: A tribal utility serves the load within its geographic service area, whether that be 

tribal load or non-tribal load.  However, a tribe that does not have a tribal utility 
does not have responsibility to serve load.  Because the intent of EPAMP is to 
assist Native Americans in meeting their needs for cost-based hydroelectric 
power, tribes are being asked to provide only tribal load data, for the load of 
tribal members, in their applications.  Under EPAMP, Western did not intend to 
supply the load of non-tribal entities who may have load on the reservations. 

 
 
Question: What happens if a tribe becomes a utility before October 1, 2008?  
 
Answer: Formation of a tribal utility would facilitate the receipt of an allocation of power 

by a tribe.  However, tribal utility status is not required in order for a tribe to 
receive an allocation of power.  If the application for power is submitted as a 
tribal utility, Western’s proposal published in the Federal Register on October 1, 
2004 requires that utility status be in place by October 1, 2005. 

 
 
Question: Are military installations considered to be members of a parent entity, such as the 

Department of Air Force?  
 
Answer: Under EPAMP, member-based associations are defined “to include both parent-

type entities and their user members and entities which act as agents for or 



subcontract with, but do not assume power supply responsibility for, their 
principals or subcontractors…” (60 FR 54155).  Military installations are neither 
parent-type entities nor member-type entities under this definition. 

 
 
Question: Do wheeling arrangements need to be in place at the time the applications are 

due?  
 
Answer: No.  The October 1, 2004 FRN requires that the necessary arrangements for 

transmission and/or distribution service be in place by April 1, 2008 (69 FR 
58901). 

 
 
Question: What is the meaning of a “preference entity”? 
 
Answer: The most specific listing of “preference entities” appears in Section 9(c) of the 

Reclamation Project Act of 1939 (53 Stat. 1194, 43 U.S.C. § 485h(c)).  The Act 
states that preference in the sale of Federal power shall be given to municipalities 
and other public corporations or agencies, and also to cooperatives and other 
nonprofit organizations financed in whole or in part by loans made pursuant to 
the Rural Electrification Act.  Since that time, the Bureau of Reclamation and 
Western have interpreted and further refined the concept of preference, as have 
numerous legal decisions.  Historical examples of preference entities given in this 
public process include municipalities, cooperatives, public power districts, public 
utility districts, government entities, and Native American tribes. 

 
 
Question: Does any preference entity have priority over another preference entity? 
 
Answer: Within the order of priority specified in the October 1, 2004 FRN, there is no 

super-preference among preference entities. 
   

 


