
             

             

             

 

                  

               

   

 

                 

               

   

 

               

                

                 

     

 

                 

                

        

 

 

 

             

              

                 

               

         

 

                     

                  

     

 

              

               

 

 

 

                

              

                  

                

    

 

 

 

The following questions submitted in response to the Request for Proposals Regarding the 

Purchase of Renewable Energy Certificates (REC), dated June 1, 2011, were received on 

June 17 and 20, 2011. Submitter names have been excluded for confidentiality. 

Question 1: We own and operate numerous thermal and PV systems in the southeast. In regards 

to the WAPA RFP Regarding the Purchase of Renewable Energy Certificates, I have a few 

questions: 

The majority of the RECs we generate are from large solar hot water systems, will RECs from 

solar thermal systems meet the REC requirements of the federal agencies you are working on 

behalf of? 

Our initial proposal must include specific details (location, resource type) of the facility that we 

intent to provide the RECs from, correct? (As opposed to simply an agreement to provide RECs 

at a given price over a period of time, WAPA desires to know the generating facilities before 

entering into a contract.) 

We have facilities that will be completed later this year, and they do not have ID numbers 

currently. If we include these in-progress facilities, will their RECs be considered for the Bid 

Line items that demand RECs starting in 2012? 

Response: 

Non-electric energy from qualified renewable resources may be used to meet the renewable 

requirements for Federal Agencies. Yes, offers must note the specific facility information as 

noted in Subsection 4.2 of the RFP. Failure to provide specific facility information may result in 

a proposal being considered non-responsive. The inclusion of REC’s from facilities that are not 

“on-line” may be included at your discretion. 

Question 2: These RFPs do not seem to be focused on Solar RECs in any way. Could you tell 

me if the clients are looking mostly for lowest cost before technology type? That is what I 

understand from the RFP description. 

To be honest, considering the significant price differentials with non-solar RECs, I'm not sure 

whether it's worth wasting your and their time submitting an offer for our Solar RECs. 

Response: 

The Current RFP’s seek REC’s from all eligible technologies, or as specified in the RFP. 

Further, while cost certainly is a consideration, Subsection 5.1clearly states the intent to award 

based on overall best value and that otherwise meets the terms of the RFP. The decision to 

submit a bid rests solely on the shoulders of each vendor given their knowledge of current 

market and price data. 


